Akıllı Telefonunuzu Asistan Haline Getirecek 7 Uygulama
Teknoloji Çağında Yardımcılar
Teknoloji çağında akıllı telefonlar, günlük hayatınızın ayrılmaz parçası işlevindedir. Ev ve iş başta olmak üzere yaşamın birçok noktasında size eşlik eden bu çok boyutlu ürünler, her geçen gün gelişen özellikleriyle birlikte, içerisinde birçok yazılım barındırmaktadır. Bunlar içerisinde asistan uygulamaları kolektif olarak işlerinize dijital yardımcı olma rolünü üstleniyor. Bu yardımcılar arasında tam donanımlı bir şekilde hayatınıza eşlik edecek olanları arıyorsanız, piyasadaki yedi kullanışlı ürünü bu yazıda bulabilirsiniz.
Birçok Noktada Size Eşlik Edenler
Google Asistan
Günümüzde yaygın olarak kullanılan Google Asistan, 2016 yılında Google tarafından geliştirildi. Şirket tarafından her geçen gün iyileştirilmeye devam edilen uygulamayı kullanmanız için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Yerine getirdiği işlevler yönünden bakılacak olursa, tam bir kullanıcı dostu olarak tanımlanabilir. Ağzınızdan çıkan tek sözünüzle birçok Türkçe komutu yerine getirebiliyor. Ondan hava durumundan bahsetmesini, maillerinizi kontrol etmesini, görüşme yapmak istediğiniz bir kişiyi aramasını, üzerinde çalışma yapmak istediğiniz konuyu önünüze getirmesini kolaylıkla isteyerek iş dünyanızı kolaylaştırabilirsiniz. Bunun yanında asistan; sevdiğiniz müziği ya da sinema filmini oynatma, merak ettiğiniz haberleri size sunma, evdeki teknolojik ürünlerin düzenli çalışmasını sağlama gibi talimatları da kolaylıkla yerine getirebiliyor. Asistanı Android ve iOS cihazlarınıza kolaylıkla kurarak, tam teşekküllü bir yardımcıyı yakınınızda hissedebilirsiniz.
Apple Siri
Seslenme talimatıyla kulaklarınızın aşina olduğu Siri, çok kullanışlı bir ürün olarak en öne çıkan asistan uygulamaları arasındaki yerini korumaya devam ediyor. 2011 yılında Apple Inc. tarafından piyasaya sürüldü. Birçok dilde hizmet sunan yazılım, 2015 yılından bu yana aktif şekilde Türkçe olarak tüm kullanıcılara hizmet vermektedir. Temel amacı sizin komutlarınıza yanıt vermektir. Görevini cihazınızdaki diğer uygulamalardan bilgi toplayarak yerine getirir. Acilen aratmanız gereken konu varsa veya anlık istediğiniz bir şeye erişemiyorsanız ondan yardımcı olmasını istemeniz yeterlidir. Yakınınızı arayabilir, mesaj gönderebilir, planlarınızı anımsatabilir veya istediğiniz şarkıyı anında açabilir. Sabahları sizi uyandırma, güncel bilgileri size iletme gibi işlevleri üstlenerek gündelik yaşamınıza üst düzey katkıda bulunur. Bunun yanı sıra kullanıcıların cihazdaki eylemlerinden yola çıkarak işlevini şekillendirir, size tam anlamıyla bir kişisel deneyim sunar. Yer yer size mizahi konuşmalar da sunması ise; onu özel kılan bir başka detaydır. Profesyonel ve günlük yaşamda birçok alanda yanınızda bulabileceğiniz Siri’nin çözemeyeceği problem sayısı sınırlıdır. Yanıtlayamadığı durumlarda da sizi doğrudan arama motoruna yönlendirerek görevini getirir. Doğduğu günden bu yana güncelliğini koruyan yazılım, iOS cihazlarınızda her vakit başvurabileceğiniz akıllı bir yardımcıdır.
İlgi Alanlarınıza Hitap Edenler
Amazon Alexa
Amazon tarafından 2014 yılında erişime açılan Alexa, birçok isteğinizi yerine getiren yazılımlar arasında göze çarpmaktadır. Alarm oluşturma, sevdiğiniz müziği oynatma, gelecekte yapılacak eylemlere dair listeler sunma, hava ve trafik bilgisi bildirme, akıllı evlerde cihazları yönetme gibi birçok temel işlevi yerine getirebilir. Alexa’nın en göze çarpan iki özelliği ise; sesli kitap okuyabilmesi ve belirli restoranlardan yemek siparişi verebilmesidir. Son yıllarda yaygınlaşan bu iki aktiviteyi yerine getirebilmesi onun güncellik açısından dikkat çektiğinin kanıtı niteliğindedir. Amazon aygıtlarında, bir tek sözcüğünüzle yazılımı harekete geçirebilirsiniz. Farklı tür cihazlarda da yararlanabileceğiniz Alexa, tek düğme komutunuzla size hizmet verecektir.
Microsoft Cortona
2014 bu yana hizmet veren Microsoft tarafından geliştirilen Cortona, asistan uygulamaları arasında önce çıkanlardan bir diğeridir. Bu yazılımı farklı kılan özellik, sizin sesinizi komut almaksızın diğer seslerden ayırt edebilmesidir. Arama motoru Bing’den yardım alarak, desteklediğiniz takımın maçları hakkında bilgi verme, hava ve trafik durumu güncellemesini sunma, inceleme yapmak istediğiniz bir alanda veri toplama gibi görevleri ivedilikle yerine getirir. Arama motoru verilerinizden yararlanarak, ilgi alanlarınızı tespit edebilmesi onu diğerlerinden ayıran bir başka niteliktir. Cortona, bugün birçok işletim sisteminde hizmet vermektedir. Birçok dilde hizmet veren yazılımın yakın tarihlerde Türkçe dil desteğini de erişime açması bekleniyor.
Son Yıllarda Dikkat Çekenler
Samsung Bixby
Samsung tarafından 2017 yılında kullanıma açılan Bixby, sanal yardımcılar arasında son yıllarda öne çıkanlardandır. Aktif olarak gerçekleşen güncellemelerle etkinlik alanı her geçen gün artırılmaktadır. Profesyonel ve günlük yaşamınızda birçok görevi yerine getirebiliyor. Sabah uyandığınızda komut vasıtasıyla size gelen mesajları dinleyebilir, günlük rutininizi kısa sürede anımsayabilirsiniz. Fotoğraf çekme, seslendirdiğiniz mesajı yazılı olarak iletme görevlerinin üstesinden gelebilen bir mobil uygulama Bixby. Onu öne çıkaran bir diğer niteliği; ekran parlaklığı ayarlama gibi sistemle ilgili özellikleri sizin yerinize üstlenebilmesidir. Galaxy cihazlarında kullanabileceğiniz yazılımdan birçok dilde yararlanabilirsiniz. Gelecek güncellemelerde birlikte Türkçe dil desteğinin de eklenmesi bekleniyor.
Yandex Alisa
Son yılların popüler arama motorlarından Yandex tarafından 2017 yılında Rusça olarak insanların kullanımına açılan Alisa, asistan uygulamaları arasında işlevselliğiyle dikkat çekmektedir. Yazılım, 4000’den fazla görevi yerine getirebilmektedir. Navigasyonla iş birliği içerisinde çalışan bu yardımcı; ulaşım için araç çağırma, meteorolojik tahminleri bildirme, dijital ortamdaki bilgiyi araştırıp sunma, dinlemek istediğiniz şarkıyı oynatma, yol bilgisi verme ve sizinle herhangi bir konu üzerinde sohbet edebilme yetkinliklerine sahiptir. Alisa’yı Android veya iOS cihazlarınıza indirdikten sonra gerekli erişimleri onaylayarak, Türkçe dil desteğiyle, kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.
Huawei Celia
Huawei tarafından geliştirilen Celia ise günümüzdeki en genç yazılımları arasında yer almaktadır. Google Asistan’a alternatif olarak geliştirilen uygulama, birçok isteğinizi yerine getirebiliyor. Dinlemekten hoşlandığınız şarkıyı açma, sesli arama ve mesaj gönderimi, meteorolojik durumu öğrenme gibi isteklerinize bu mobil uygulama vasıtasıyla kolaylıkla erişebilirsiniz. Yakın zamanda Türkçe seçeneğini de sunması beklenen yazılımdan İngilizce, Fransızca ve İspanyolca seçenekleriyle Huawei cihazlarınızda yararlanabilirsiniz.