Makina Dili Nedir?
Mikroişlemci ya da mikrodenetleyici benzeri komut işleme yeteneğine sahip olan, 0 ve 1’lerden oluşan, bilgisayarların kavrama dilene makine dili adı verilir. Son dönemlerde makine dili, UX yani kullanıcı deneyimi ve onlardan elde edilen veriler alanında da kullanılır. UI/UX design yaparken bu makine dilinden yararlanılabilir. Kullanıcı deneyimi tasarımlarında makine dili farklı şekillerde kullanılabilir. UI ve UX tasarımı kavramları tamamen kullanıcı odaklı içeriğe sahiptir. Kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi anlamlarına gelen bu içerikler, özellikle web sitesi ve mobil uygulama geliştirirken oldukça ön plana çıkar.
UI ve UX Tasarımın Özellikleri Nelerdir?
Mobil uygulama geliştirme sürecinin önemli bir adımı olan UI ve UX tasarımı, kullanıcı deneyimi ve uygulama performansını etkiler. UI tasarım özellikleri arasında gözle görülebilir olması ilk sırada gelir. Mobil uygulamanın arayüz tasarımını içerir. Aynı zamanda kullanıcıların etkileşimlerini de kapsar. UI tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Örneğin; sade ve dikkat çekici tasarım unsurlarını kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca kolay okunabilir ve kullanılabilir mobil uygulamalar, kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler. Arayüz tasarımı yaparken kullanıcıların dikkatini çekmek için ise metin boyutunu değiştirmek, parlak renkler tercih etmek, kelimeleri italikleştirmek gibi yollara başvurulabilir. Kullanıcıların aradıkları bilgiye kolay bir şekilde ulaşabilmeleri ve kullanım konforu elde etmeleri için UI tasarımı çok önemlidir. Ayrıca akılda kalıcı olmak için estetik tasarımlar yapılmalıdır.
UX tasarım ise UI tasarıma göre daha geniş bir kapsama sahiptir. UX tasarımı esas olarak kullanıcı deneyimini esas alır. Örneğin; kullanıcı mobil uygulamayı kullanırken ürünlere ve hizmetlere “kolay ulaşabiliyor mu, aradıklarını bulabiliyor mu, metinler yeterince açıklayıcı mı” gibi konulara odaklanır. UX tasarımında, kullanıcıların nasıl daha rahat kullanım yapabileceği konusunda profesyonel çözümler sunulur. Kimi zaman tasarım unsuru ile iç içe olabilir; ancak bu zorunlu değildir. Genel olarak UI ve UX tasarımı birlikte ele alınır. Çünkü bu iki kavram birbirleriyle iç içedir ve birbirlerini besler. Mobil uygulama geliştirirken ve tasarlarken bu iki kavrama da önem verilmesi gerekir.
UI Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
UI tasarımı, mobil uygulamalardaki renk, boşluk, font, mizanpaj gibi unsurları içerir. Arayüz tasarımı anlamına gelen UI, kullanıcıların mobil uygulamayı daha rahat kullanmalarını hedefler. UI design online olarak da herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmadan gerçekleştirilebilir. Aşağıda UI tasarımı hakkında bazı tüyolar verilmiştir:
- Öncelikle kullanıcıları tanımak gerekir. Bu sayede neye ihtiyaçları olduğu tespit edilebilir ve buna uygun bir tasarım yapılabilir.
- Kullanıcıların mobil uygulamayı nasıl kullandığı öğrenilebilir. Kullanıcıların hangi cihazları kullandığı ve kim olduğuna dikkat edilmelidir. Örneğin; el becerisi sınırlı olan kullanıcılar için kaydırma odaklı bir tasarım yapılmamalıdır.
- Kullanıcıların beklentileri belirlenebilir. Uygulama içindeki her tuşun ne anlama geldiği önceden kullanıcıya bildirilmelidir. Çünkü tek bir dokunuş tüm bilgilerin silinmesine, para harcamaya veya farklı bir olumsuz sonuca neden olabilir.
- Mobil uygulamanın hangi kategori için geliştirildiğine dikkat edilmelidir. Bir e-ticaret sitesinin mobil uygulaması ile eğitim mobil uygulamasının arayüz tasarımı farklı şekillerde yapılmalıdır.
- Uygulama yazı boyutu, menü ve simgelerin büyüklüğü parmak dokunuşu düşünülerek belirlenmelidir. Ayrıca hızlı bir kullanım için başparmağın hareket kabiliyetine göre en sık kullanılan tuş uygun yere konumlandırılmalıdır.
UI tasarım programları nasıl bir arayüz tasarımı yapılması gerektiği konusunda tasarımcılara yardımcı olabilir. Eğer tasarım konusunda yeniyseniz ve programlarla uğraşmak istemiyorsanız, online tasarım platformları size uygundur.
Temel olarak UI ve UX tasarımı kullanıcı merkezli iki kavramdır. Mobil uygulamaların performansı ve başarısı açısından oldukça önemlidir. Bir mobil uygulama geliştirirken ihtiyaç halinde UI/UX tasarım konusunda profesyonel kişilerden destek almak gerekir.
UI ve UX Tasarımı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kullanıcı deneyimi açısından önemli iki kavram olan UI ve UX birlikte kullanılsa da bazı farklılıklara sahiptir. Bunlar kısaca aşağıda verilmiştir:
- UX tasarımı esas olarak, uygulama ile kullanıcı arasındaki etkileşime odaklanır. Bu etkileşimin olumlu sonuçlanması için önceki deneyimlere göre tasarım yapılır. UI tasarımı ise mobil uygulamanın arayüz tasarımı ile ilgilenir. Yani uygulamanın profesyonel bir şekilde temsil edilmesini sağlar. Sonuç olarak UX işleyiş, UI ise görünüş ile ilgilenir.
- UX tasarım örnekleri kapsamında test, araştırma ve geliştirme gibi konular yer alır. Bunlar sayesinde mobil uygulamadan kaliteli sonuçlar alınabilir. UI tasarımı sonucu oluşan şablonu kullanıcı deneyimi açısından kontrol eder.
- UI kapsamında ise renkler, şablonlar, fontlar gibi arayüz tasarımı unsurları yer alır.
- UI tasarımı somut unsurlarla ilgilenir; UX tasarımı ise kullanıcı problemlerine odaklanır.
UI ve UX tasarımcılarının kullandığı programlardan bazıları şunlardır:
- UI Tasarımcıları
- Sketch: Çok yönlü ve vektör tabanlı bir programdır. PhotoShop programının yapamadıklarını yapar.
- Adobe XD: Tasarım aracı olarak kullanılır. Kullanıcı arayüzünün nasıl görünmesi isteniyorsa, onunla ilgili örnekler sunar.
- Gravit Designer: Vektör tabanlı bir tasarım programıdır.
- UX Tasarımcıları
- Mind Manager: Bilgiyi işleme ve paylaşmayı hızlı hale getirerek daha pratik çalışmayı sağlar.
- SmartDraw: Kolay bir şekilde simge, şema, grafik çizmeyi sağlayan çizim programıdır.
- MockPlus: Mobil uygulama için hızlı bir şekilde örnek ürün geliştirmeyi sağlar.
UI UX tasarım eğitimi alarak bu konuda bilgi sahibi olmak mümkündür. Mobil uygulamalar için daha profesyonel bir şekilde arayüz ve kullanıcı deneyimi tasarlanabilir.