Native Kodlama Nedir ve Kimler Kullanmalıdır?
Mobil uygulama sayısı arttıkça, sektörün gelişimi ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmektedir. Kullanıcılara hitap eden bu uygulamalar, markaların mobil uygulama geliştirmesine neden olmaktadır. Bu konuda Native mi yoksa Hybrid mi kullanılacağına karar vermek gerekmektedir. Her ikisi de uygulama tasarlarken kullanılan dillerdir. Native programlama daha gelişmiş ve donanımlı özelliklere sahip uygulama geliştirmek için tercih edilir. Tek bir yazılım tabanında uygulama oluşturmayı sağlar. Yani bu şu anlama gelir: Geliştirilen uygulama yalnızca tek bir işletim sisteminde kullanılabilir. Bu sayede sistemin sunduğu tüm avantajlardan daha iyi şekilde faydalanılabilir. Bir diğer adı yerel uygulamadır ve yalnızca cihaza ait yazılımsal özellikleri değil, tüm donanımsal özellikleri kullanmak mümkündür.
Günümüzde pek çok şirket, Native uygulama tercih etmektedir. Sosyal medya uygulamaları, banka uygulamaları, oyun uygulamalarının çoğu Native olarak hazırlanabilmektedir. Native uygulamalar, internete bağlı olmadan kullanılabildiğinden daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Bu da başarıyı ve geliri artıran etkenler arasındadır.
Native Mobil Uygulamaların Avantajları Nelerdir?
Mobil uygulama geliştirirken Native kodlama tercih etmek pek çok avantaj sunar. Daha hızlı ve akıcı kullanıcı deneyimi sunan Native uygulamalar, daha profesyonel bir görünüm de sunar. Ayrıca markalaşmaya da katkı sağlar ve kullanıcı memnuniyetini maksimuma çıkarır. Native kodlama avantajları aşağıda listelenmiştir:
- Native uygulamalar daha hızlı olduğu için diğer sitelere göre 3 kat daha fazla ürünü aynı anda görmek mümkündür.
- Native kodlama sayesinde mobil cihazlar için hızlı, güvenli ve istikrarlı uygulamalar geliştirilebilir.
- Daha zengin bir tasarım şablonu sunduğundan markaya uygun uygulama tasarlamayı sağlar.
- Yeniliklere daha kolay adapte olabildiğinden güncellemelere uygun uygulamalar yapılabilir. Ayrıca mevcut uygulamalar için de güncelleme gerçekleştirilebilir.
- Üstün hız performansı sayesinde kullanıcı deneyimini zenginleştirir.
- Daha güvenli uygulama çeşitleri için tercih edilir.
Dijital dünyada erişilebilirlik ve hız oldukça önemlidir. Bazen kullanıcılar yavaş yüklenen bir siteyi beklemek yerine o siteden çıkabiliyor. Bu da kullanıcı kitlesini kaybetmeye neden olur. Hızlı görüntüleme tekniği ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Ayrıca indirilen bir uygulamada hata oluşması, kullanıcı ve gelir kaybına neden olabilir. Mobil uygulama kullanılan kitlenin büyüklüğü düşünüldüğünde, oluşturulan mobil uygulamanın en iyi şekilde tasarlanması gerekir. Yenilikçi teknolojilerden faydalanarak yeni mobil cihazlara uyum sağlamak önemlidir. Tüm bunlar Native kodlamaya sahip mobil uygulamalarda bulunur. Bu nedenle, mobil uygulama geliştirirken Native kodlamayı tercih etmek pek çok avantaj sunar.
Native Kodlama Ne İşe Yarar?
Native programlama nedir ve ne işe yarar sorusu don dönemlerde daha çok merak edilmektedir. İşletmeler için mobil uygulama vazgeçilmez hale gelmektedir. Ancak işletmeler hangi tipte mobil uygulama tercih edecekleri konusunda karar vermekte zorluk yaşamaktadır. Bu kullanımlar arasında Native uygulamalar, en çok tercih edilenlerdendir. Native uygulamalar, verilen hizmet veya satılan ürüne kolay bir şekilde erişilmesini sağlar. Yani bu sayede kullanıcılara, bir işletim sistemine sahip tüm cihazlardan ulaşmak mümkündür. Hızlı, geliştirilebilir ve anında müdahale edilebilir olması sayesinde oldukça avantajlı bir şekilde kullanılabilir.
Native uygulamalar hem bireysel hem de kurumsal kişiler tarafından tercih edilebilir. Özellikle haber siteleri Native uygulamalara çok fazla ihtiyaç duyar. Çünkü kullanıcılara daha kolay ve anında ulaşma imkanı sunar. E-ticaret işletmesine sahip olan ve mobil uygulamaya ihtiyaç duyan işletmeler de Native uygulamaları tercih eder. Çünkü pek çok işlevsel özelliğe sahiptir. Mobil bir pazarlama stratejisi olan mobil uygulamalar, Native kodlama ile daha verimli kullanılabilir. Bireysel veya kurumsal web siteleri için de Native uygulamalar geliştirilebilir. Aslında her sektördeki işletme ve kişi için Native uygulamalar tercih edilebilir. Sahip olduğu avantajlar ile Native uygulamaları ön plana çıkar. Daha profesyonel ve yüksek performanslı uygulamalar geliştirmek için Native kodlama tercih edilebilir. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini artırma konusunda da daha başarılıdır.
Native ve Hybrid Mobil Uygulamalar Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Native ve Hybrid mobil uygulama türleri, uygulama geliştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ancak hangisinin daha avantajlı olduğu konusunda net bir yargıya varılamaz. Bu oldukça değişkendir. Bazen Native uygulama geliştirmek daha maliyetli olabilir; çünkü tek bir işletim sistemi için geliştirme yapılır. Farklı bir sistem için uygulama geliştirmek gerektiğinde tekrar kod yazma gereksinimi duyulur. Ayrıca geliştirme süreleri bakımından da farklılıklar söz konusudur. Bu süre ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Hybrid kodlama ile Native kodlama özellikleri karşılaştırıldığında, aralarındaki en temel fark kullanım yapılan işletim sistemlerindedir. Native uygulamalar tek bir işletim sistemine hitap ederken Hybrid uygulamalar birden fazla işletim sistemine uyum sağlayabilir. Uygulama geliştirme dili açısından da bazı farklılıklar vardır. Native uygulamalar IDE ile geliştirilir. iOS için Swift veya Objective C dilleri ve IDE olarak Xcode kullanılabilir. Android için ise Kotlin veya Java dilleri ve IDE olarak Google Studio tercih edilebilir.
Mobil uygulama kullanımının artmasıyla oluşan native kodlama nedir sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir. Farklı içeriklere sahip mobil uygulamalar için tercih edilebilir, pek çok avantaja sahiptir ve daha profesyonel bir tasarım imkanı sunar. Native kodlama ile geliştirilen uygulamalar, kullanıcılara daha kaliteli bir deneyim yaşatılabilir. Donanımsal olarak daha verimli özelliklere sahiptir ve daha hızlı bir şekilde çalışır.