Mobil Uygulama Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Akıllı cihazların hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline gelmesiyle birlikte, bu cihazlar üzerinden markaların potansiyel müşterilerine ulaşabilecekleri seçenekler de sayı olarak fazlalaşınca mobil uygulama yapmak markalar için artık neredeyse hayati bir ihtiyaç haline gelmiştir. Eğlence, spor, sanat, sosyal medya, sağlık, alışveriş gibi örneklendirebileceğimiz daha pek çok kategori altında geliştirilen mobil uygulamalar sayesinde kişilerin günlük ihtiyaçlarını bir uygulama üzerinden dakikalar içerisinde halledebilmesi mümkün hale getirilmiştir.
Mobil uygulama kullanımının ticari boyutuna bakarsak, her sektörden her türlü uygulamanın kullanıcılara tam olarak hitap ediyor olması kullanım sıklığını da arttıracağından, markalar bu noktada yükselen maddi değer ve fırsatların izinden giderek profesyonel boyutta mobil uygulamalar yaptırarak marka bilinirliklerini geliştirmektedirler.
Bir markanın hangi sektörde olduğu fark etmeksizin, kullanıcılarına en kolay yoldan ulaşabileceği ve kullanıcılarının ihtiyaçlarını mobil yollardan giderebileceği bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyduğu bilinen bir gerçektir. Geliştirilecek mobil uygulamanın önemi bu denliyken, geliştirme aşamasında seçilecek mobil yazılım firmasının da önemi aynı şekildedir. Alanında iyi referansları bulunan, profesyonel ekiplerle çalışan mobil uygulama geliştirici firmalar ile iş birliği içerisinde bulunmak markayı başarı olarak çok daha iyi noktalara taşıyacaktır.
Mobil Uygulama Yapılırken Hangi Süreçlerden Geçilir?
Mobil uygulama yapmak için gerekenler konusunda her sektör ve her ihtiyaç için sabit bir ihtiyaç listesi sunmak pek doğru değildir. Bu alanda atılacak en doğru adım, hangi sektör içerisinde hangi platformda hizmet verecek bir uygulamanın yapılması gerektiğinin tespit edilmesi ve aynı zamanda müşteri ihtiyaçlarının çok iyi belirlenip ona uygun bir ara yüz tasarlanması gerekliliğidir.
Bu öncelikler belirlenen mobil uygulama geliştirme süreçlerinde bir diğer adım, uygulamanın hangi işletim sisteminde geçerli olacağının belirlenmesidir. Günümüzde IOS işletim sistemi ve Android işletim sistemi olarak ikiye ayrılan mobil sistemler, guzeliştirilecek mobil uygulamalar için de farklı kodlamalara ve farklı versiyonlara ihtiyaç duymaktadırlar. Belirlenen işletim sisteminin ardından kullanılacak tasarımlar, görseller, grafikler, dil seçeneği ve uygulama araçları vb. şeklinde örneklendirebileceğimiz alt dalların doğru bir şekilde oluşturulması gerekmektedir.
IOS İşletim Sistemi İçin Mobil Uygulama Yapımı
IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar için geliştirilecek olan mobil uygulamalar, Apple markasının uygulama geliştiricilere sunmuş olduğu bir takım kriterlere uymak durumundadır. Geliştirilecek uygulamalar için XCode kullanılması, bununla birlikte C++ dili ve Objective-C dili de mutlaka geliştirme süreçlerinde kullanılmalıdır. Aynı zamanda uygulamaların geliştirilip markanın kullanıcılara satın alım için sunmuş olduğu App Store üzerinden indirilebilmesi için başlangıç ücretlerinin de marka tarafına ödenmesi gerekmektedir. IOS veri tabanında hizmet verecek mobil uygulamaların Apple’a belirli bir meblağ ödeme yapması şart koşulmuştur.
Android İşletim Sistemi İçin Mobil Uygulama Yapımı
Android işletim sistemleri için geliştirilen uygulamaların da, yazılım olarak Google Play üzerinden indirilmeye elverişli şekilde uygulanması gerekmektedir. Android işletim sistemi, IOS işletim sistemiyle karşılaştırıldığında kullanım alanı açısından daha kolaylıklar sağlamakta ve Android için geliştirilen mobil yazılımların üzerinde daha rahat uğraşlar ve değişiklikler yapılabilmektedir.
Yapılacak Android mobil uygulamalarda yazılım dili olarak JAVA ve C++ kullanıldığını söylemek mümkündür. Ayrıca Eclipse, Android Studio gibi örneklendirilecek mobil uygulama geliştirici araçlar da rahatlıkla kullanılabilir.