Skip links

Yükselen Trend: Mobil Cüzdan Nedir?

Mobil cüzdan, kredi kartını sanallaştırarak, kartları fiziksel olarak taşıma gerekliliğini ortadan kaldıran, ödeme aracını cep telefonuna yerleştiren, hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemidir. Mobil cüzdanlar özellikle mobil cihazlar göz önüne alınarak tasarlanmakla birlikte, birçok çevrim içi cüzdanın masaüstü uyumluluğu da bulunur. Mobil cüzdanların ortaya çıkışı özellikle kriptopara kullanımının yaygınlaşması ile olmuştur.

Örneğin diyelim ki bir sanal mağazadan alışveriş yapıyorsunuz ve BTC (bitcoin) ya da farklı bir kriptopara birimi ile ödeme yapmak istiyorsunuz. Bu durumda kullandığınız cep telefonunuzdaki mobil cüzdan uygulaması aracılığı ile direkt ödeme yapabilir, paranızı dönüştürebilir ve transfer edebilirsiniz.

 

Nasıl Çalışır?

Öncelikle akıllı telefonunuzun uygulama marketinden seçtiğiniz mobil cüzdan uygulamasını indirmelisiniz. Bu uygulamada sisteme giriş yapabilmeniz için geçerli kimlik bilginiz, bankacılık veya kart bilgileriniz gereklidir. Bir sonraki aşamada tanımladığınız (geçerli ve onaylanmış) kartlar ile işlem yapmaya başlayabilir, yerine göre temassız ödeme yapabilirsiniz.

 

Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Ülkemizde yaklaşık iki yüz milyon banka ve kredi kartı kullanılıyor. Son zamanlarda geliştirilen hacker uygulamaları ve bu kadar fazla kart bilgisinin dolaşımda olması dolandırıcılık riskini artırıyor. Mobil cüzdanlar belli başlı dolandırıcılık risklerini ortadan kaldırıyor. Birkaç aşamalı güvenlik onay sistemleri, kullanıcı yüz ya da parmak izi tanıma gibi kripto şifreleme yöntemleri ile transferlerin güvenliği artıyor. Böylelikle telefonunuz kaybolsa veya çalınsa dahi kötü niyetli kişilerin mobil cüzdanınızdan işlem yapması neredeyse imkansız hale geliyor.

 

Türkiye’de ve globalde en sık kullanılan Mobil Cüzdanlar hangileri?

  • BKM Express, bankalararası kart merkezinin mobil cüzdanıdır. Güvenlik açısından TC Kimlik No eşleşmesi ile kontrolü sağlar. Cüzdanınıza kimlik numaranızla onay verir. Kartın tüm bilgilerini bilmedikçe sizden başka kimse işlem yapamaz ve cüzdan içeriğinize ulaşamaz.
  • Troy yine Türkiye’de sıklıkla kullanılan mobil cüzdanlardan biridir ve ödeme uygulamaları pazarındaki payını her yıl artırmaya devam ettirmektedir.
  • Google Pay, ödemelerinizi hızlı ve güvenli şekilde dijitalde yapmanızı sağlar. Google Pay ile ödeme bilgilerinizi ifşa etmeden yüzlerce farklı uygulama ve mağazada ödeme yapabilirsiniz. Uygulama, para transferi seçeneğini sunan Google Pay Gönder özelliğini de içerir.
  • Apple Pay, iPhone, iPad ve Apple Watch için özel olarak tasarlanmış, gelişmiş temassız sistemle restoranlar ve mağazalarda ödeme yapmanızı sağlayan bir mobil ödeme uygulamasıdır. Kredi kartı veya banka kartınızdan Apple Pay hesabına para aktarılabilir.
  • PayPal, ne yazık ki ülkemizde kullanılamıyor olsa da, Fintech’in en seçkin markalarından biridir. Paypal’ın mobil uygulaması, 203 ülkede yaklaşık 173 milyon kişi tarafından kullanılır ve 26 para birimini dstekler. Paypal mobil uygulamasını kullanmak oldukça kolay ve farklı bankalar tarafından verilen hemen hemen tüm kredi ve banka kartları ile uyumludur.

 

Bonus: NakitCoins, uygulaması AppLogist tarafından geliştirilmiş olan, Kripto paralar için kullanılan bir dijital cüzdan uygulamasıdır. Kullanıcılar uygulama üzerinden bitcoin ya da diğer tüm kripto paraların transferlerini yapabilir. NakitCoins uygulamasının, İstanbul Gümüşsuyu’nda döviz bürosu olarak hizmet veren bir bayisi de bulunur.

 

Toparlamak gerekirse gelişen teknolojiler sayesinde mobil cüzdanlarla satın alma işlemleri başta olmak üzere, para transferleri, fatura ödeme işlemleri, internet üzerinden mobil ödeme, bağış yapma gibi pek çok işlem yapılabilir. Bunun yanında güvenlik endişelerini ortadan kaldıran teknolojiler ile birlikte mobil cüzdanlar girişimciler için de yükselişte. Ödeme teknolojileri dünyası, yeni girişim ve girişimcilere önemli bir oyun alanı sunmaya devam edecek gibi gözüküyor.