2022 Mobil Uygulama Trendlerine Erken Bakış
Teknolojinin gelişmesiyle dünya genelinde akıllı telefon kullanımı da giderek artmaya başlamıştır. Dijitalleşmenin bu kadar yoğun ve hızlı olduğu günümüzde mobil uygulama da oldukça önemli detaylardan biri. Hayatı kolaylaştıran pek çok mobil uygulama günlük yaşamda vazgeçilmez bir konumda. Uygulama geliştiricileri arasında 2021 yılında trend olan mobil uygulamalar daha çok sosyal medya, e-ticaret, eğitim gibi uygulamalardır. 2022 yılında trend olması beklenen mobil uygulamalar ise şunlardır:
- Yapay Zeka ve Makine: Yapay zeka tekniklerini kullanan bir mobil uygulama 2019 yılında 1 milyon dolarlık gelir elde etmiştir. Bunun üzerine yapay zeka makine öğrenimi ile işbirliği yapmış ve trend haline gelmeye başlamıştır.
- Katlanabilir Cihazlar İçin Uygulamalar: Teknolojinin son model ürünlerinden olan katlanabilir cihazlar, mobil uygulama geliştirme açısından oldukça farklı yapıdadır. Ekran kapsamı oldukça iyi olan katlanabilir cihazlar için uygulama geliştirirken bazı detaylara dikkat etmek gerekir.
- Giyilebilir Cihazlar İçin Uygulamalar: Akıllı saat gibi giyilebilir teknolojilerin kullanımı giderek arttığından bu cihazlar için özel olarak uygulama geliştirme gereksinimi vardır. Bu nedenle 2022 yılında giyilebilir cihazlar için mobil uygulamaların trend olacağı düşünülüyor.
- Mobil Cüzdanlar: Akıllı telefonlara daha da bağımlı hale gelindikçe nakitsiz ödeme fikri ön plana çıkmıştır. Mobil cüzdanlar, bu konuda kullanıcılara kolaylık sağlıyor. 2022’de mobil cüzdan uygulamalarının ön plana çıkacağı düşünülüyor.
Eğer siz de bir mobil uygulama oluşturacaksanız, dönemin trendlerine mutlaka bakmalısınız. Yukarıda verilen mobil uygulama fikirleri, size nasıl bir uygulama geliştireceğinize karar verme konusunda yardımcı olabilir.
Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Yapılır?
Mobil uygulama tasarlarken kullanıcı dostu bir görünüm yaratmak oldukça önemli. Bu yüzden tasarımlarınızda buna öncelik vermeye dikkat etmelisiniz. Mobil uygulama tasarımları yaparken dikkat etmeniz gereken detaylarla ilgili aşağıda bazı tüyolar verilmiştir:
- Renk: Bir mobil uygulama tasarlanırken, web sitesinin renklerinden ilham almalısınız. Bu sayede farklı dijital platformlar arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. Özellikle markanın logosunda yer alan renkleri mobil uygulamada kullanarak marka imajı için oldukça etkileyici bir tasarım oluşturabilirsiniz.
- Ana ekran: Mobil uygulama ilk açıldığında ana ekran ile karşılaşılır. Bu yüzden kullanıcıların ilk izleniminin iyi olması için ana ekranın oldukça özenli tasarlanması gerekir. Yaratıcı ve yenilikçi fikirlere burada yer verebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız görsellerin yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat etmelisiniz.
- Uygulama sembolü: Mobil uygulamanın sembolü, tasarım açısından oldukça önemli bir konudur. Bir mobil uygulamayı tasarlarken sembolünün etkileyici olmasına dikkat ederek uygulamanızın ana ekranda diğer uygulamalardan ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bir marka için mobil uygulama yapıyorsanız, marka logosunu simge olarak tercih edebilirsiniz.
- Görsellerin kalitesi: Uygulama geliştirirken tasarım aşamasında, cihazların ekran özelliklerini dikkate almalısınız. Çünkü uygulama görsellerinin kalitesiz ve piksel piksel olması, kullanım açısından oldukça zordur.
- Kullanıcı dostu ekranlar: Mobil uygulamaların en önemli özelliklerinden biri kullanıcı dostu olmalarıdır. Eğer bir mobil uygulama tasarlıyorsanız, ekrandaki yazıların ve görsellerin kolay anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz.
Oluşturmak istediğiniz mobil uygulama projeleri için etkileyici ve kaliteli tasarımlar yaparak uygulamanızı ön plana çıkarabilirsiniz.
Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?
Mobil uygulama geliştirmeden önce ilk olarak nasıl bir içerik istediğinizi belirlemelisiniz. Hangi platformlarda kullanılan ve hangi ihtiyaçlara hitap eden bir mobil uygulama istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için mobil uygulama örnekleri size yardımcı olabilir. Sonrasında altyapıyı belirlemek için ise yapacağınız uygulamanın nerede kullanılacağına karar vermelisiniz. Örneğin; web arayüzünde ve mobil cihazlarda kullanılan mobil uygulamalar farklı altyapı ile geliştirilir. Tüm bunlara karar verdikten sonra hangi dili ve araçları kullanacağınızı da verdiğiniz kararlara göre belirlemelisiniz.
Mobil uygulamanızın hangi alana hitap ettiğini doğru belirleyerek uygulama kategorisini de seçebilirsiniz. Bunun için iyi bir Pazar araştırması yapmanız gerekir. Akıllı telefonlar için mobil uygulama geliştirirken kullanabileceğiniz pek çok farklı program ve dil vardır. Ayrıca IOS cihazlar ve Android cihazlar için mobil uygulama geliştirmede bazı farklılıklar söz konusudur. Bu yüzden uygulamanızın hangi işletim sistemine hitap edeceğine dikkat etmeli veya her ikisi için de uygun şekilde geliştirmelisiniz. Mobil uygulama geliştiricisi ile oldukça kolay bir şekilde farklı cihazlar için uygulama yapabilirsiniz.
Mobil Uygulama Çeşitleri Nelerdir?
Mobil uygulama çeşitleri temel olarak kendi içinde 3’e ayrılır. Bunlar ile ilgili aşağıda kısaca bilgiler verilmiştir:
- Yerel uygulamalar: Native uygulamalar olarak da bilinir. Sadece tek bir işletim sistemi veya platformda kullanılabilir. Bağımsız bir şekilde Android veya IOS cihazlar için yerel uygulamalar geliştirebilirsiniz.
- Hibrit uygulamalar: Bir uygulamada kullanılabilir şekilde tasarlansa da altyapısı HTML, CSS ve JAVA ile kurulur. Hem Android hem de IOS işletim sistemine kolay bir şekilde uyum sağlayabilir. Gelişime açıktır ve kod desteği ile kolayca güncellenebilir.
- Platformlar arası uygulamalar: Herhangi bir cihazla veya tarayıcıda aramayla işletim sisteminde çalışabilen uygulamalardır. Aslında tarayıcı özellikli web siteleri olarak da ifade edilebilir.
Mobil uygulama geliştirirken ihtiyaçlarınıza göre hangi altyapı çeşidini kullanacağınıza karar verebilirsiniz. Ayrıca kullanım alanına göre uygulamanızın içeriğini de belirleyebilirsiniz. Örneğin; iş ortamı için bir mobil uygulama geliştirecekseniz, mobil ofis uygulamaları oldukça idealdir. Bunun için daha önce tasarlanmış uygulamalara göz atabilir ve daha yenilikçi bir uygulama geliştirebilirsiniz. Dönemin ihtiyaçları ve trendlerine bakarak da geliştireceğiniz uygulamaya karar verebilirsiniz.