Test Sürüşü Başlasın: Mobil Uygulama Testleri Nasıl Yapılır?
Geliştirilen mobil uygulamaların kullanılabilirliklerini test etmek oldukça önemlidir. Olası yazılım ve tasarım hatalarını önlemek ve üstün performans almak için mobil uygulama test aşaması atlanmamalıdır. Aynı zamanda uygulamanın istenilen şekilde çalışıp çalışmadığı da bu testler sayesinde görülebilir. Mobil uygulama testi yapabilmek için bir defaya mahsus SDK kurmak gerekir. SDK genel olarak tüm dillerde, iOS ve Android işletim sistemlerinde çalışabilir. Mobil uygulama testinin nasıl yapıldığı adım adım aşağıda anlatılmıştır:
- Mobil uygulama testi başlatıldığında ve A/B testinin bir parçası haline gelindiğinde, test platformu veya aracının SDK’sının sunucusuna bildirim gönderilir.
- SDK’nın görevi, mobil uygulama sunucusu ile test aracı sunucusu arasında bir arayüz olarak bilgileri paylaşmaktır. Bu bilgiler hedef sayısı, trafik dağıtımı, varyasyon sayısı gibi bilgilerdir.
- Test aracısı, hangi kullanıcıya hangi varyasyonun gösterileceğini belirler. Sonucunda ayarlar mobil uygulama sunucusuna iletilir.
- Bu ayarlar sonrasında SDK örneği yaratmak için kullanılır. Bir kullanıcıya varyasyon sağlayarak, özellik açarak çeşitli yetenekler sunar.
- Hedeflenen mobil uygulama sunucusu varyasyonu izledikten sonra verileri izleme için araca gönderir. Buradaki bilgiler raporlama yapılırken kullanılır.
Mobil uygulama testleri nasıl yapılır sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir. Aşamalar sırasıyla takip edilerek sonuca ulaşmak daha kolaydır.
Mobil Uygulama Testleri Nelerdir?
Mobil uygulamaların sorunsuz bir şekilde kullanıcıya sunulması için paylaşılmadan önce teste tabi tutulması gerekir. Bunun için oldukça fazla sayıda test bulunur. Mobil uygulama test yöntemleri ile ilgili aşağıda kısaca bilgi verilmiştir:
- Kurulum testi: Kullanıcının uygulamayı yükleme süresi ile ilgilidir. Mobil uygulamaların tercih edilebilir olması için yüklemenin basit ve kısa süreli olması önerilir.
- Fonksiyonel test: Uygulamanın işleyişini kapsar. Test esnasında aşağıdaki adımlar gerçekleştirilir:
- Tüm cihazlarda test edilmelidir.
- Tüm fonksiyonları test edilmelidir.
- Bellek doluyken bile uygulamanın düzgün çalıştığından emin olunmalıdır.
- Uygulama, yükleme esnasında durdurulmuşsa kullanıcıya bilgi göndermelidir.
- Eğer uygulamada e-ödeme vb. içermiyorsa, verilerin güvenli olduğundan emin olunmalıdır.
- Monkey testi yapılmalıdır.
- Güç tüketim testi: Uygulamanın cihaz bataryasını ne kadar tükettiği test edilir. Teste başlamadan önce cihazın şarjı %100 olmalıdır ve not alarak ilerlenmelidir. Fazla şarj tüketen uygulamalar kullanıcılar tarafından tercih edilmez.
- Kesme testi: Ağ bağlantısı çeşidi, SD kart etkileşimi, aramalar ve mesajlar gibi dış faktörlerin uygulamayı nasıl etkilediği test edilir.
- Kullanılabilirlik testi: Uygulamanın arayüzü ve kullanıcı deneyimi kısmı test edilir. Okunaklı yazılar, ekrana sığan semboller, kolay dokunmatik gibi özellikler olmalıdır.
- Performans testi: Uygulamanın maksimum yük taşıma kapasitesinin %20 daha fazlasını taşıması gerekir. Benzer işlemler tekrarlandığında uygulama kapanmamalıdır. Yüklenme süresi çok uzun olmamalıdır.
Uygulama piyasaya sürülmeden önceki aşama olan test aşamasında, birbirinden farklı mobil uygulama test senaryosu ile kontroller yapılmalıdır.
Mobil Uygulama Testi Neden Yapılmalıdır?
Mobil uygulamalar, cihazın kullanımına bağlı olarak pek çok sorun oluşturabilir. Bellek, ısınma, ağ bağlantısı gibi pek çok problem yaşanabilir. Kısa sürede simülatör otomasyonun gerçekleştirdiği testler bunları gözden kaçırabilir. Mobil uygulamada test aşaması bu noktada oldukça büyük önem taşır. Kullanıcıların bir uygulamayı indirmesi için diğer kullanıcıların verdikleri puan çok önemlidir. Kötü puana sahip mobil uygulamalar, kullanıcılar tarafından tercih edilmez. Bu yüzden hızlı bir şekilde uygulama geliştirmek ve test aşamasını atlamak iyi sonuçlar doğurmaz. Bunun yerine, mobil uygulama geliştiricilerinin uygulamayı yayınlamadan önce test etmesi ve sorunları gidermesi gerekir. Mobil uygulama test aşaması sayesinde olası hatalar ve performans sıkıntıları da ortadan kaldırılabilir. Kullanıcı deneyimi ve uygulama performansı üst düzeye çıkarılabilir.
Mobil uygulama test yöntemleri için bazı değişkenler vardır. Bunlar kısaca aşağıda listelenmiştir:
- Cihaz türleri: Mobil uygulamanın farklı cihazlarda nasıl kullanılacağı ile ilgilidir.
- Ekran boyutları: Farklı ekran boyutlarında uygulama simgeleri, semboller ve yazıların nasıl görüneceğini kapsar.
- İşletim sistemleri: Android, iOS gibi farklı işletim sistemlerinde kullanılabilirlik ile ilgilenir.
- Ağ bağlantıları: İnternet bağlantısı kalitesine göre uygulamanın nasıl kullanıldığını test eder.
- Operatörler: Farklı operatörlerde aynı uygulamanın kullanım kalitesini içerir.
- Uyumluluk kriterleri
Mobil Uygulamalarda Neler Test Edilebilir?
Mobil uygulamalarda, uygulama içi unsurlar veya bildirimler gibi pek çok detay test edilebilir. Mobil uygulama güvenlik testi yaparken uygulama içi test edilebilen deneyimlerden aşağıda bahsedilmiştir:
- Mesajlaşma: Mobil uygulamanın kullanıcı deneyimini etkileyen en önemli unsurlardandır. Kullanıcı yorumunu tek bir detay ile birden olumlu ya da olumsuz yöne çevirebilir. Kullanıcıların doğru mesajı doğru şekilde iletebilmeleri için uygulama içi sitemler veya pop-uplar pek çok farklı testle kontrol edilebilir.
- Yerleşim: Uygulama düzeni, kullanıcı üzerindeki ilk izlenim açısından oldukça önemlidir. Çünkü ilk izlenim, uygulamanın kullanıcı tarafından kullanılmaya devam etmesini belirleyen faktörlerdendir. Hem işlevsel hem de estetik yerleşim kullanıcıların daha çok dikkatini çeker.
- Kullanıcı arayüzü: Uygulama içi metinler ve semboller, kullanıcı deneyimini etkileyen önemli faktörlerdendir. İdeal metin yapısı ve tasarımı bulmak için testler yapmak işe yarar.
- Kullanıcı akışı: Kullanıcının uygulama içinde yapmak istediklerini tamamlaması için gerçekleştirmesi gereken işlem sırası akıştır. Katılım akışı, ödeme akışı, abonelik akışı gibi farklı işlemler vardır. Bunların gerçekten akıcı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için uygulama testleri büyük önem arz eder.
- Bildirimler: Aktif olmayan kullanıcıları, aktif hale getirmek için push bildirimleri sık sık kullanılır. Kullanıcı için ideal zaman ve sıklığı tespit edebilmek için mobil uygulama testleri yapmak gerekir.
Mobil uygulama test araçları yardımıyla, geliştirilen uygulama kullanıcı deneyimi ve performans açısından daha üstün hale gelir.