Uygulama Geliştirmede Şirket Kültürünün Yansımaları Nelerdir?
Bir mobil uygulama geliştirirken şirket kültürü oldukça önemlidir. Hem uygulamayı geliştiren şirket hem de uygulamanın geliştirildiği firma, uygulama açısından belirleyicidir. Mobil uygulama geliştirme günümüz dijital dünyasında önemsenmesi gereken bir konudur. Herhangi bir markaya ait mobil uygulamanın, o markayı yansıtması gerekir. Ayrıca kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması da çok önemlidir. Uygulama geliştirilen şirketin hangi sektörde bulunduğu, hangi kategoriye ait bir uygulama yapılacağını belirler. Bu şirketin verdiği hizmetlere göre uygulama geliştirilebilir. Hangi çizgide durduğu gibi sosyal özelliklerine göre mobil uygulamanın içeriği şekillendirilebilir. Ayrıca tasarım unsurları, yine şirketin logosu, kurumsal kimliği, web sitesi gibi özelliklerine göre belirlenir. Bu yüzden uygulama geliştirme açısından şirket kültürünün yansımaları görülür.
Mobil Uygulama Geliştirme Aşamaları Nelerdir?
Birbirinden farklı uygulamalar olsa da her birinin geliştirilme aşamaları birbirine benzerdir. Genel olarak mobil uygulama geliştirme aşamaları aşağıda anlatılmıştır:
- Fikir: Mobil uygulama yapmadan önce iyi bir fikrinizin olması gerekir. Fikrinizin uygulanabilirliği ve geçerliliğini sorgulamalı ve ikna olduktan sonra geliştirme aşamasına geçmelisiniz.
- Strateji: Uygulamanızın başarılı olması için başlamadan rakip analizi yapmanız oldukça önemlidir. Bu aşama pazarda rekabet etmenizi kolaylaştırır.
- Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı: Kullanıcılar açısından mobil uygulamanın işlevsel ve kullanılabilir olmasını sağlar. Kullanıcıları memnun etmek ve fayda sağlamak üzerine kuruludur.
- Kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı: Kullanıcıların cihazlarla etkileşime girip onları kullanmasını sağlar. Bu cihazların kullanılabilirlik açısından tasarımına odaklanan UI, mobil uygulamalarda da yazılım ve donanım tasarımına odaklanır.
- Geliştirme optimizasyon: Planlama, geliştirme ve test etme işlemlerini içerir. Mobil uygulamanızın daha başarılı olması için bu aşamayı atlamamalısınız.
- Dağıtım: Mobil uygulamanızı kullanılmasını istediğiniz işletim sistemlerine dağıttığınız aşamadır.
- İzlem: Mobil uygulamanız kullanılmaya başlandıktan sonra bir süre izlemeli ve gereksinimlere göre güncellemeler yapmalısınız.
Uygulama üretmek için yukarıdaki tüm aşamaları eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Bu sayede daha başarılı bir mobil uygulama oluşturabilirsiniz. Kullanım alanı, kullanıcı ihtiyaçları gibi özellikleri dikkate alarak uygulama geliştirmeye özen göstermelisiniz. Daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebilmeniz için bu oldukça önemlidir. Ayrıca bir şirket için mi yoksa özel bir uygulama mı geliştirdiğiniz de üretim aşamasında size belirli bir çerçeve çizer. Eğer firmanız için profesyonel bir mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız, mobil uygulama geliştirme firmalarından yardım alabilirsiniz.
En İyi Uygulama Geliştirme Fikirleri Nelerdir?
Gün geçtikte daha da büyüyen uygulama sektörüne girmek istiyorsanız, farklı fikirlere ihtiyacınız var. Bu sayede kullanıcıların dikkatini çekerek uygulamanızın büyümesini sağlayabilirsiniz. Geniş kitlelere ulaşmak için uygulama geliştirme fikirleri aşağıda verilmiştir:
- Aranan bir ürünü taratarak bulmayı sağlayan uygulamalar. Bu sayede beğendiğiniz bir ürünün nerede satıldığını hemen bulabilirsiniz.
- Alışveriş merkezleri, binalar ya da kalabalık yerler içim harita uygulamaları. Büyük ve kalabalık yerlerde kaybolmamanızı sağlar.
- Rezervasyon yapılabilecek mekanların tüm bilgilerinin yer aldığı rezervasyon uygulamaları. Uzun saatler araştırma yapmak ve telefonla arama zahmetinden kurtulabilirsiniz.
- Oto yıkama siparişi alan uygulamalar. İhtiyacınıza göre oto yıkama sipariş edebilir ve ayağınıza hizmet alabilirsiniz.
- Özel günleri önceden hatırlatan uygulamalar. Halihazırda farklı programlar içinde bu özellik olsa da yeterince başarılı değildir.
- Sınav çalışmayı kolaylaştıran uygulamalar. Öğrencilerin bir arada çalışmasını sağlayan, kaynakları ve kitapları sunan uygulamalar sınava çalışma konusunda yardımcı olabilir.
- Aylık geliriniz ve giderlerinize göre finans yönetimi yapan uygulamalar. Faturalarınızı ve giderlerinizi takip etme ve yönetme konusunda yeterince iyi değilseniz, bir mobil uygulamadan bunu takip edebilirsiniz.
- Market alışverişi yaparken ürünleri taratıp sepete koyma ve anında ödeme yapma uygulamaları. Bu sayede markette sıra bekleme sorununu çözebilirsiniz.
- Ne yiyeceğinize karar vermenizi kolaylaştıran yemek uygulamaları. Uzmanlardan gelen önerilere göre hangi yemeği yiyeceğinizi düşünmenize gerek kalmaz.
- Sosyal medya yönetimi uygulaması. Sosyal medya kullanımının giderek arttığı günümüzde hesaplarınızı bir uygulamanın yönetmesi ile daha profesyonel sonuçlar alabilirsiniz.
- Sokak hayvanları için uygulama. Yardıma muhtaç sokak hayvanları için hayvan severler nereye ne kadar mama koyduklarını bu uygulamaya girebilir ve hayvanların aç kalmaması sağlanabilir.
- Restoranların menüsünü ve fiyat bilgisini gösteren uygulama. Bu sayede bir restorana gitmeden önce damak tadınıza ve bütçenize uygun olup olmadığını görebilirsiniz.
Yukarıda oldukça fazla sayıda birbirinden yaratıcı mobil uygulama fikri verilmiştir. Bunlar sayesinde geniş kullanıcı kitlelerine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz kendiniz yapabilir, uygulama geliştirme şirketleri tarafından verilen hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Uygulama Geliştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Mobil uygulamalara duyulan ihtiyaç arttıkça uygulama geliştirmek için ne yapmalı sorusu daha da ön plana çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili aşağıda tüyolar verilmiştir:
- Hedef kitlenizi belirlemelisiniz.
- Nasıl bir uygulama geliştirmek istediğiniz dair tüm soruları cevaplamalısınız.
- Detaylı bir şekilde araştırma yapmalı ve mevcut uygulamaları incelemelisiniz.
- Görsel olarak bir taslak çıkarmalısınız.
- Uygulamayı hangi altyapı ile geliştireceğinize karar vermelisiniz.
- Mobil uygulamanızın demosunu arkadaşlarınıza göndererek modelinizi kontrol etmelisiniz.
- Gelen önerilere göre uygulamanızı geliştirmeye başlamalısınız.
- Yetenekli bir grafik tasarımcı ile kullanıcı arayüzünü tasarlamalısınız.
- Arayüzü ekledikten sonra uygulamanızın iskeletini ve dış görünümünü test etmelisiniz.
- Test ettikten sonra tespit ettiğiniz eksiklikleri düzeltmeli ve güncelleme yapmalısınız.
- Uygulamanızı kullanmasını istediğiniz kişileri davet ederek beta testi yapmalısınız.
- Mobil uygulamanızı tüm bu aşamalardan sonra yayınlamalısınız.
Bu konuda size uygulama geliştirme platformları kolaylık sağlar. Herhangi bir kod ve yazılım bilgisine sahip olmadan kendi mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz. Eğer daha profesyonel bir uygulamaya sahip olmak istiyorsanız, mobil uygulama geliştirme firmalarından destek alabilirsiniz.