Bir mobil uygulama yaptırmak istiyorum, ne zaman teslim alırım?
Mobil uygulama süreçlerinde karşılaştığımız soruları yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu seferki yazımız heyecan ile projesine kavuşmayı bekleyenlere; bir mobil uygulama projesi ne kadar sürer, bu süreye neler etki eder, proje süresini kısaltmak mümkün müdür?
Kısacası mobil uygulamayı bir an önce müşteriler ile buluşturmanın yolları nelerdir?
Bu sorulara yanıt verebilmemiz için ilk önce proje süreçlerini ve genel süreye etkilerini incelemek gerekir. Proje geliştirme süreçleri zaman ilerledikçe müşterinin harcaması gereken eforun azaldığı, mobil uygulamanızı geliştiren kişilerin ise eforunun arttığı 3 temel fazdan oluşur; analiz, tasarım ve geliştirme.
Analiz;
Bu aşama çok basit bir soruyla başlar:
Mobil uygulamanız hangi ihtiyacı gidermeye yönelik olacak?
Bunu anladığımız ve projenin kapsamını (içeriğini) oluşturduğumuz faza analiz fazı diyoruz. Bu faz aynı zamanda sizin en çok efor harcamanız gereken fazdır.
Örneğin bir taksi çağırma uygulaması yapmak istiyorsunuz. Bu uygulamanın akışının çizilmesi, kaç farklı kullanıcı rolünün olacağının (taksici, duraktaki görevli, yolcu, çağrı merkezi vb) tanımlanması, her birinin çalışma şeklinin dokümante edilmesi gerekiyor. Örneğin uygulamda taksi şöförü ile yolcu arasında iletişim olanağı sağlanacak mı? Olacaksa yazılı mı sesli mi olmalı? Bir önceki aşamada tespit ettiğimiz ihtiyaçlara göre mobil uygulamanızın sahip olması gereken özelliklerin üstünden tek tek geçtiğimiz bu aşamaya da kapsam oluşturma diyoruz. İhtiyacın belirlenmesi ve kasam dokümanının hazırlanması ile analiz fazı tamamlanmış oluyor.
Burada iki uç durum var;
1- Mobil uygulama fikriniz olabilir ancak ihtiyacınız ve isteklerinizin çerçevesi net çizilmemiştir. Bu durumda mobil uygulamanızı geliştirecek kişiler ile oturup epey detaylı bir çalışma yapmanız gerekir.
2- Fikrinizin analizini yapmış ve bunu dokümante etmişsinizdir. Bu durumda uygulamanızı geliştirecek kişilere detaylı bir bilgi sağlamış olursunuz, yapmaları gereken tek şey oturup dokümanınızı okumak varsa yorumları iletmek ve teklifinizi hazırlamak olur.
Ya da bu iki uç arasında bir yerde olabilirsiniz ki genellikle öyle oluyor 😊 bu durumunda analiz fazınız 1-2 hafta arası sürecektir.
Tasarım;
Tüm UX&UI çalışmaları mobil uygulamanızın tasarım fazının konusu içine girer. UX ve UI’ın aynı işler olmadığı ya da ne kadar farklı işler olduğu konusuna başka bir yazımızda değinmek üzere süreci açıklamaya geçelim;
Tasarım süreçlerini yönetmenin birden fazla yolu vardır. Hepsini anlatmamız çok kolay olmayacağı için kendi tecrübelerimizden yola çıkarak kurguladığımız süreç üzerinden ilerlemek en sağlıklısı olacaktır;
Öncelikle bir wireframe çalışması yaparak genel kullanımın ve UI elementlerinin ( görseller, butonlar, yazılar vs. ) nasıl olacağını belirliyoruz. Sonra size iki adet tasarım alternatifi sunuyoruz. Beğendiğiniz tasarım üzerinden tüm sayfaların tasarımlarını hazırlıyoruz. Daha sonra kullanıcı testleri ve sizden aldığımız geri dönüşler ile revizyonları yaparak tasarım sürecini tamamlıyoruz.
Tasarım aşamasının ne kadar süreceğini hesap ederek önceden belirlemek pek mümkün değil, ancak sürecin tamamlanması ortalama 4-6 haftayı buluyor diyebiliriz (ortalama lafının ne kadar havada olduğunun farkında olarak 25-30 ekranlı bir proje diyebiliriz). Peki bu süreyi ne arttırır ne azaltır derseniz;
- Tasarlanacak ekran sayısı ne kadar fazla ise süre o kadar uzar.
- Ekranlar ne kadar karmaşık ise süre o kadar uzar. (örneğin; sadece kayıt işleminin yapıldığı bir üyelik sayfası ile ödeme işlemlerinin gerçekleşeceği bir arayüzün tasarımları aynı sürede bitmeyecektir.)
- Ne kadar çok ve detaylı kullanıcı testi ile revizyon yapılırsa süre o kadar uzar.
Burada yazdıklarımızdan, kullanıcı testi yapmak ya da karmaşık arayüzler istemek gibi unsurların kötü bir şey olduğunu söylüyormuşuz gibi bir anlam çıkmasın. Sayfa sayısı ve sayfanın karmaşıklığı tamamen ihtiyaca bağlıdır, kullanıcı testleri ise yapılan çalışmanın doğruluğundan emin olmanızı sağlar. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, bu unsurları kötülemek değil, beklentilerin doğru yerde konumlandırılmasını sağlamaktır.
Geliştirme;
Burası sizin -mecburen😊- en az efor harcadığınız fazdır. Mobil uygulamanızın alt yapısının geliştirildiği, developerlar tarafından kodlandığı ve doğru çalıştığından emin olmak için testerların test yeteneklerini konuşturduğu faza geliştirme fazı diyoruz.
Bu faz analizi ve tasarımları tamamlanmış bir mobil uygulama projesi için ortalama 8-12 haftadır diyebiliriz. Peki bu süreyi ne arttırır ne azaltır derseniz;
- Projeyi yazacak olan insan kaynağını arttırmak süreyi kısaltır.
- Dışarıdan alınan kütüphaneler ya da hizmetler kullanmak süreyi kısaltır.
- Ürün özellikleri ne kadar karmaşıksa süre o kadar uzar.
- Ürünü tek bir platform yerine iOS ve Android olarak iki farklı platformda yapmak süreyi değiştirmez J , iki developer eş zamanlı çalışıldığı için süreyi uzatmaz ya da kısaltmaz.
Tüm bu 3 fazdan geçtikten sonra mobil uygulama onayınıza sunulur ve kabul vermeniz durumunda mobil uygulamanız markette yayınlanır. Müşterileriniz ile buluşur 😊
Toparlamak gerekirse;
- Her mobil uygulamanın geliştirmesinin gerektirdiği süre birbirinden farklıdır.
- Bu sürenin uzunluğuna etki eden bazı faktörlere sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur; örneğin ihtiyacınız 50 ekran tasarlanmasını ya da bir ödeme ekranı tasarlanması gibi daha kompleks bir ihtiyaç gerektiriyorsa buna yapacak bir şeyiniz yoktur.
- Ancak sürece etki eden bazı faktörlere dokunabilirsiniz; örneğin ihtiyaçlarınızın ya da müşterilerinizin ihtiyaçlarının farkında olarak ne kadar detaylı bir gereksinim dokümanı hazırlarsanız analiz fazını o kadar hızlı geçebilir, tüm proje süresi içerisinde bir kaç haftalara varan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Vakit nakittir, hele ki günümüzde daha da büyük nakittir 😊 Umarız en değerli kaynaklarımızdan olan zamanı daha iyi yönetme konusunda size detaylı bir bilgilendirme yapabilmişizdir.