Skip links

UX/UI Hizmetine İhtiyacım Var Mı? – Bölüm 1

UX nedir ne işe yarar ya da UX ile UI farkları nedir gibi konuları araştırdığımızda internette karşımıza bir sürü kaynak çıkıyorken AppLlogist olarak neden bu konuya eğildik? Çünkü tecrübe ile biliyoruz ki, mobil uygulama yaptırmayı düşünen müşterimizin aklındaki esas soru UX ve UI’ın ne olduğundan ziyade, böyle bir hizmete ihtiyaç duyup duymadığı ya da bu hizmeti nasıl yönetmesi gerektiği. Bu sebeple bu serinin ilk yazısında sizi detaya boğmadan UX&UI nedir ve ikinci yazısında bu çalışmaları nasıl yönetebileceğinizi inceleyeceğiz.

İlk öncelikle şunu söyleyelim; UX ve UI, bir mobil uygulama geliştiriyorsanız kesinlikle yapmanız gereken çalışmalardır.

Neden?

Çünkü ancak kullanıcı deneyimi ile ;

  • Doğru ürünü doğru şekilde yaptığınızdan emin olursunuz.
  • Sizin için çok kritik konular varsa (örneğin e-ticaret uygulaması yapıyorsanız kullanıcıların uygulamanızda daha çok vakit geçirmesini istersiniz.) bu konuları tam anlamıyla ancak doğru bir UX çalışması ile gerçekleştirirsiniz.
  • Rakiplerinize göre daha rekabetçi hale gelirsiniz.
  • Kullanıcının sevdiği bir uygulama yapmış olursunuz, bu da günün sonunda kullanıcıların mobil uygulamanızı daha çok kullanmasını ve herhangi bir hatanızda size karşı daha toleranslı olmasını sağlar.

Temel faydalar bunlar olsa da UX’in faydaları say say bitmezJ

Ancak herkesin mobil uygulaması farklı ve süre ile bütçe gibi kaynakları sınırlı. Bu sebeple bu çalışmaları yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz ancak nasıl yapılacağı konusundaki yol haritanız ihtiyacınıza uygun olmalı.

 

UX&UI çok önemli anladık, ama bunlar tam olarak ne demek derseniz;

Bizim ilk bölümde amacımız sadece temel kavramlarda aynı yerde olmayı sağlamak. Bu yüzden çok detaya girmeyeceğiz. Ama bu konuda daha derinlemesine araştırma yapmak isteyenler için özellikle Userspots ve Sherpa’nın bloglarını takip etmelerini tavsiye ederiz.

 

Öncelikle terimler;

UX: User Experience yani Kullanıcı Deneyimi anlamına gelir.

Örneğin; “E-ticaret sitem var. Kullanıcım sitede yeterince zaman harcıyor mu, istediği ürünleri olabilecek en hızlı ve kolay şekilde bulabiliyor mu, satın alma sırasında sorun ile karşılaşıyor mu?” gibi sorular UX’in alanına girer.

UI: User Interface yani Kullanıcı Ara yüzü anlamına gelir.

Dijital arayüzün nasıl görüneceği ile ilgili konuları kapsar. Örneğin; “E-ticaret sitem var. Site doğru şekilde mi tasarlandı, renkler doğru mu kullanıldı, satın alma yapılan arayüzde buton farklı bir renk olsa satışlar ne olur?” gibi sorular UXI’ın alanına girer.

 

Ancak detaya indiğimizde bu kavramlar çok detaylanır. Kendi içerlerinde bile farklı alt kırımlara sahiptir. Örneğin UX’in belli başlı kavramları aşağıdaki gibidir;

  • UX Research: Kullanıcı deneyimi ile ilgili yapılan araştırmaları kapsar
  • UX Design: Wireframe denilen taslak çalışmalarını kapsar. Yani ekranınızın nasıl görüneceğine dair temel çalışmalardır.
  • UX Writing: Ara yüzde kullanıcının okuduğu metinlerin yazımını kapsar.

 

Yani UX ve UI birbirinden farklı ve detaya indikçe kollara ayrılan iki konudur. Dolayısıyla soru şu; sizin ihtiyacınız hangi detayda bir çalışma? Çünkü farklı ihtiyaçları farklı hizmet modelleri ile giderebilirsiniz. Seçeneklerinizi daha iyi bilmek buradaki kararınızı kolaylaştırabilir. Buradaki seçeneklerinizi daha iyi görmek için ikinci yazımıza buradan bir göz atabilirsiniz.