Skip links

Mobil Uygulama Geliştirirken Dil Tercihi

Teknoloji çağında mobil cihazların yaşamın içindeki yeri her geçen daha da önem kazanıyor. Yer ve zaman fark etmeksizin her alanda gereksinimlere cevap verebilmeleri şüphesiz yaygın olmalarındaki en büyük sebep. Cihazlar pek çok işlevi içlerinde yer alan aplikasyonlar sayesinde yerine getirmektedir. Bu durum aplikasyon tasarımcılarının yeterli trafiği alabilmek amacıyla rekabete girmesine yol açmaktadır. Dijital çağda rekabet tasarımcıların başarıya ulaşmasında anahtarlardan biri olurken kullanıcıların daha verimli deneyimler elde etmelerini sağlamaktadır. Bunun için tasarımcıların aplikasyon geliştirmenin üzerinde özenle çalışmaları gerekmektedir. Gelişimi sağlamaya yardımcı olan temel unsurlardan birisi dildir. Kullanıcıları aplikasyon içinde tutmak için doğru programlama dilini tercih etmek, geliştirme eylemine büyük katkı sağlar. Bu alanda yararlanabileceğiniz farklı mobil uygulama dil seçenekleri bulunmaktadır. Bu yazıda seçeneklerin önemli noktalarını bulabilir, geliştirme işleminizi kolaylaştırabilirsiniz.

En İyi Programlama Dili Var mıdır?

Dünya üzerindeki diller gibi dijital dillerde de çok çeşitlilik vardır. Çeşitliliği gereksinimler, farklı kullanım alanları ortaya çıkarır. Aplikasyonlar geliştirilirken çeşitlilik arasından karar vermek ilk başta zor gözükebilir. Fakat belli noktalara dikkat edilerek kullanıcı dostu, çağdaş dil bulunabilir. Gereksinime göre oluşturulup çağa ayak uyduramayan dil yürürlükten kalkar. Bundan dolayı ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri eskimiş, yaygın olarak tercih edilmeyen tercihlerden uzak durmaktır. Tasarımın uygulanması, kullanıcıların onu benimsemesi epeyce zor olur. Çağa uygun, ekstra çaba harcamamanız gereken popüler tercihlere yönelmek geliştirme aşamasında her zaman bir artıdır. Bunun yanında seçilecek olanın pratik olarak, dışarıdan destek alınmadan kullanabilmesi de oldukça önemlidir. Hâkim olunmaya müsait kolay dil seçimi tasarım aşamasını ve kullanıcı deneyimini kolaylaştırır. Yalnızca bugünü değil geleceği düşünerek seçim yapmak yatırımlarınız için çoğu zaman bir avantajdır.

Geliştirme aşamasında akıllara şu soru gelebilir: mobil uygulama için hangi dil en iyidir? Bu soruya net bir biçimde yanıt vermek olanaklı değildir. Her tercihin kendine göre artıları ve eksileri olabilmekle birlikte aplikasyonun kullanılacağı işletim sistemlerine göre de iyilik-kötülük ölçütü değişebilmektedir. Öncelikle programlamanın yerel uygulamalardan veya karma uygulamalardan hangisi için gerçekleştirileceğini belirlemekte fayda vardır. iOS, Android gibi işletim sistemlerinin her biri için özel tasarlananlar yerel olarak adlandırılır. Karma uygulamalar üzerinde gerçekleştirilen programlama ise çeşitli işletim sistemlerine eş zamanlı olarak hizmet verebilir. Yerel uygulamalar için gerçekleştirilen geliştirmeler pratik ve güvenliyken özelleştirilmiş kullanıcı deneyimine daha yakındır. Karma uygulamalarda ise tek bir kodla bütün işletim sistemlerinde sorunsuz işleyecek geliştirme sağlanabilir. Genele hitap edip geniş kesimlere hizmet verilmek isteniyorsa bu uygulamalar üzerinde çalışılabilir. Bu iki temel kategoride de gelişime hizmet edecek özel dil seçenekleri hizmet vermektedir.

Yerel (Native) Uygulamalar için Dil Tercihleri

Android Uygulamaları

Anroid için tercih edebileceğiniz başlıca seçenekler Java ve Kotlin’dir. En yaygın kullanılan programlama dillerinden biri olan Java, bu işletim sistemiyle özdeşlemiştir. Gelişime açık, esnek yapıdadır. Android onun için özel geliştirme araçlarını içinde barındırır. Nesne yönelimli dil sayesinde birçok uygulama çeşidi geliştirilebilir. Çok yönlü, bağımsız, birden fazla sanal ortamda kullanıma uygundur. Belirli olumsuz yönleri bazen karmaşık sözdizimine ve dağınık çöp toplama özelliğine sahip olduğundan dolayı uygulamalarda karmaşıklık ortaya çıkarmasıdır. Java’nın gelişmiş versiyonu gibi tanımlarla anılan Kotlin; güncel, alternatif bir dil seçeneğidir. Google tarafından Android’lerde kullanılmak üzere desteklenmektedir. Çok yönlülüğü, pratik anlaşılabilir sözdizimi öne çıkmaktadır. Şu an için başlıca eksi yönü, yeni olduğu için öğrenilecek kaynakların sınırlı olmasıdır.

iOS Uygulamaları

iOS için üzerinde durabileceğiniz mobil uygulama programlama dili seçenekleri Objective-C ve Swift’tir. Bu işletim platformu üzerinde çalışmak üzere özel olarak tasarlanan Swift, gelişime açık modern bir seçenektir. Öğrenilmesi basit, anlamlı sözdizimine sahip ve kusursuz güvenlikli hizmet için elverişlidir. Piyasada yeni olduğu için yüksek boyutlu uygulamalarda kullanıma pek elverişli olmaması ve güncellemelere gereksinim duyması olumsuz yönleri olarak öne çıkmaktadır. C dilinden geliştirilen Objective-C ise Swift’e nazaran daha oturmuş bir seçenektir. Nesne yönelimli seçenek, iOS başta olmak üzere macOS sisteminde de yaygın olarak kullanılabilmektedir. Zihinlere kolayca kazınabilir olması ve yuvalama kod özelliğine sahip olması onu öne çıkarmaktadır. Kodlamanın uzun sürmesi, güncel özellikleri pek desteklememesi ise ona eksi yazan belli noktalardır.

Karma Uygulamalar için Dil Tercihleri

JavaScript

JavaScript, farklı programlar arasında kullanılabilen en iyi programlama dillerinden biri olarak 25 yılı aşkın süredir kabul görmektedir. Sunucu tabanlı seçenek; cihaz, platform ayırt etmeksizin tasarımlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Esnek, geliştirilebilir yapısıyla çağın gereksinimleri her daim karşılayabilmektedir. Hızlılığı, kullanımı kolay olması, içinde çok sayıda çeşitlilik barındırması mobil uygulama dil alanında ona artı yazan özelliklerdir. Kimi zamanlar güvenlik ve destek açıklarının görülmesiyse olumsuz yönleri olarak öne çıkmaktadır.

HTML5

Web tabanlı veya konum tabanlı mobil uygulama geliştirmek için bir seçenek arıyorsanız doğru adres, HTML5. Onun için daha çok işaretleme dili tanımı yapabilir. Her geçen gün güncellenen özellikleriyle birlikte farklı platformlarda eş zamanlı olarak hizmet verebilmektedir. Ses, video gibi medya unsurlarını destekleyici özelliktedir, içinde yerel depolama alanı barındırır. Çok sayıda kodlama gerektirmesi, geriye yönelik uyumluluk sorunları ve geliştirme süresini uzatması ona eksi yazan niteliklerden birkaçıdır.

C++

C++, nesne yönelimli programla dilleri arasında yer almaktadır. Oyunlar, simülasyonlar, hizmet uygulamaları için oldukça elverişli olan dil, bulut bilişim aplikasyonlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok işletim sisteminde kullanılabilmesi, çabukluğu ve yerleşik kitaplık hizmeti mobil uygulama programlama dili seçenekleri arasında onu öne çıkaran olumlu özellikleridir. Karmaşık cümle yapılarını içinde barındırması, öğrenilmek için yoğun çaba gerektirmesi, devingen belleği desteklememesi ona eksi olarak dönen bazı nitelikler olarak öne çıkmaktadır.