Skip links

Bir mobil uygulama yaptırmak istiyorum, kaça olur?

Mobil uygulamalar söz konusu olduğunda müşteri tarafında en çok duyduğumuz sorulardan biri uygulamanın maliyeti ile ilgili oluyor. Müşterilerimizin yarıya yakını ilk defa mobil uygulama yaptırmak isteyen firmalardan oluşuyor. Ancak daha önce mobil uygulama yaptırmış firmalarda da mobil uygulamaların fiyatlanmasına dair kafa karışıklığı olduğunu gözlemledik.

En sonda söyleyeceğimizi yine en başta söyleyelim; Bir mobil uygulamanın fiyatı sizin ihtiyacınızın ne olduğuna bağlı olarak değişir. Kısaca size maliyeti 30.000 TL de olabilir, 300.000 TL de. Biliyoruz bu tip bir cümle biraz jenerik bir söz gibi duruyor ama maalesef ihtiyacınızın ve çözümün ne olduğuna göre bir mobil uygulama yaptırmanın maliyeti çok değişken olabilir.

O zaman bir mobil uygulamanın fiyatını etkileyen unsurlar neler ve bu işi hiç bilmeyen biri bile olsanız ihtiyacınız olan çözüme nasıl ulaşacaksınız, bahsetmeye başlayalım.

Bir mobil uygulamanın fiyatını belirleyen 4 unsuru şu şekilde sınıflandırabiliriz; istediğiniz özellikler(kapsam), kodun kalitesi, aldığınız hizmet ve kaynak kod sahipliği…

Sözü uzatmayı sevmiyoruz. O yüzden çok tekniğe girmeden bunları biraz açalım;

İstediğiniz özellikler

İstediğiniz her bir özelliğin maliyetini o özelliğin geliştirilmesi için kaç kişinin ne kadar süre çalışacak olduğu belirler. Dolayısıyla daha kompleks istekler fiyatı yukarı yöne çeker.

mobile devloper

Örneğin listeleme ve gösterim ekranlarının yapılması nispeten daha az adam/saat gerektiren özellikler iken filtreleme, kart ile ödeme alınması, konum takibi gibi  özellikler orta derece adam/saat gerektirir. Chat, offline kullanım ya da  senkronisazyon  gibi özellikler ise arkasındaki kompleks yapı gereği en çok adam/saat gerektiren dolayısıyla maliyeti daha çok arttıran özelliklerdir.

Yıllar içerisinde gözlemlediğimiz en büyük sıkıntılardan biri, bir mobil uygulama istendiğinde hangi özelliğin maliyetinin ne olacağının bilinmemesi sebebiyle proje kapsamının ihtiyaçtan daha geniş tutulması, haliyle de proje maliyetin bir anda planlanan seviyenin üstüne çıkması olduğunun söyleyebiliriz. Burada önerimiz mobil uygulamanızın hangi özelliklere mutlaka sahip olması gerekiyorsa onunla yola çıkmanız, diğer geliştirmeleri ise mobil uygulamanızdan kazandıkça geliştirmenizdir.

Kodun Kalitesi

Diyelim ki  temel bir uygulama ile bütçe dahilince kalmak istiyorsunuz ancak ilerleyen dönemlerde mobil uygulamanıza video paylaşımları, yorum yapılabilme, paylaşılabilme gibi bir çok yeni özellikle eklettirmek isteyeceksiniz ve bu sebeple projenizi fazlandırarak ilerlemeye karar verdiniz.

Bu durumda dikkat etmeniz gereken en önemli unsur; kaynak kodun kalitesi.

Kalite neden önemli?

software qualityProjeniz tamamlandı, bir kaç ay geçti ve artık yeni özellikler eklemeye hazırsınız. Ya da bakım hizmeti aldınız ve projenin sorunsuz olarak çalışmasını istiyorsunuz.

İki konu için de mobil uygulamanızı yazan yazılım ofisi ile çalışabilirsiniz. Ancak dünya hali bu diyelim ki başka bir firma ile yola devam etmek zorunda kaldınız. Hiç önemli değil, çünkü kaynak kodlar sizin elinizde. Herhangi bir mobil uygulama firmasına gidip projenizi geliştirmeye devam edebilir ya da bakım hizmeti alabilirsiniz.

Fakat o da ne? Kaynak kodlarınız okunacak durumda değil. Baştan savma bir mimari kullanılmış. Yeni firmanız neye elini atsa bir şeyleri bozuyor. Onlardan şüphe etmeye başlıyorsunuz. Acaba beceremiyor olabilirler mi?

Aslında hiç bir suçları yok. Yukarıdaki örneği bize gelen müşterilerde defalarca tecrübe ettik. Bir firma yeni geliştirmeleri için bize geldiğinde kaynak kodun çok başarılı olmadığını farkedersek, düzeltilmesi yerine projenin baştan yazılmasını önermek zorunda kalıyoruz. Çünkü düzeltmeye çalışmak çoğu zaman baştan yazmaktan daha zor oluyor ve ne kadar temiz çalışırsak çalışalım asla sıfırdan yazılmış temiz bir projenin seviyesine ulaşamıyor.

İşin teknik tarafından gelenler bile kodu görmeden ne kadar temiz olduğunu anlayamıyorken mobil uygulama yaptırmak isteyen biri bunu nasıl anlayacak? Açıkcası anlayamayacak. İşinizi sağlama almak istiyorsanız burada yapabileceğiniz tek şey uzun süredir sektörde olan ve size iyi referanslar sunabilen bir firma ile çalışmak. Böylelikle işler ters gittiğinde yalnız kalmayacağınızdan emin olursunuz.

“İyi de kaliteli kod yazabilen firmalar çok para istiyor, onun yerine gider firmada kendi ekibimi kurarım.”

Bu düşünce de bizi bir diğer konu olan aldığınız hizmete getiriyor;

Aldığınız hizmet

serviceQualityCroppedBir mobil uygulama ofisinden hizmet aldığınızda aslında sizin için çalışan bir ekipten hizmet alıyor olursunuz. Uygulamayı tasarlayan UX/UI ekibi, projenizin altyapısını geliştiren back-end yazılımcılar ve müşterilerinizin telefonunda düzgün çalışmasını sağlayan ios & android mobil geliştiriciler. Eğer web siteniz olacaksa onu geliştiren frond-end yazılımcılar, projenin uygunluğunu test eden kalite kontrol ekibi ve tüm bu ekibi yöneten proje liderleri sürecin sorunsuz işlediğinden emin olmak için çalışırlar.

Bazı firmaların mobil uygulama ihtiyaçları gerçekten tüm bu ekibi istihdam etmeyi kaldıracak hatta gerektirecek kadar büyük ve süreklidir. Bu firmaların elindeki iş o kadar geniş kapsamlıdır ki projenin yazımı bittikten sonra bile ellerindeki iş toplanan ekibi istihdam etmeye devam ettirecek miktardadır.

Kısacası bir mobil uygulama firmasından yüksek fiyatlı olduğunu düşündüğünüz bir teklif alıp kendi ekibinizi kurmak istediğinizde minimum  4-7 kişilik bir yazılım ekibini sürekli olarak istihdam edebilecek bir bütçe çıkarabildiğinizden emin olmakta fayda var.

Kaynak Kod Sahipliği

codeOwnerİşi yazılım olmayanlar için minik bir bilgilendirme; bir çok elektronik cihaz gibi cep telefonlarındaki uygulamalara da kullanıcı adını girmek, kredi kartı ile ödeme yapmasını sağlamak ya da bir başka sayfaya geçmek gibi istediğiniz çeşitli görevleri yapmasını sağlamak için onun anlayacağı dilden ne yapması gerektiğinin önceden söylenmiş olması gerekiyor -ki buna kod deniliyor. Bir uygulamanın tüm komutlarını içeren kodlar bütününe de kaynak kod adı veriyoruz.

Kaynak kodun size nasıl ve hangi kalitede sunulduğu fiyatı çok değiştirebilir;

“Bir tane kaynak kod yok mu? Bana kaç farklı şekilde sunulabilir ki?”

Bir tane kaynak kod olsa da, birden fazla şekilde hizmet almanız mümkün. Şöyle ki;
Terzi usulü çalışan firmalardan hizmet aldığınızda tamamen size özel bir proje satın alırsınız. Tüm proje sizin ihtiyaçlarınıza  uygun olarak tasarlanır ve geliştirilir. Yazılım bittiğinde de anlaşmanıza bağlı olarak bazı ofisler size kaynak kodu ücretsiz, bazıları ise ek bir ücret karşılığında teslim ederler.
Projenin size özel geliştirilmesinin avantajı ise şudur; projede istediğiniz an istediğiniz değişikliği yapma şansına sahipsinizdir. Yani diyelim ki bugün itibari ile ödeme alınmayan bir mobil uygulama yaptırdınız ancak seneye ödeme de almak istiyorsunuz. Bu özellik fazlandırılarak uygulamaya eklenebilir.

Daha seri üretim çalışan firmalar ise kiralama mantığına yakın bir şekilde hizmet sunarlar. Proje onların projesidir ve kaynak kod sizinle paylaşılmaz. İsteyen herkese kaynak kodu aynı olmakla birlikte farklı arayüzlere sahip ürünlerini “kiralarlar”. Yani birden fazla firma aynı kaynak kodu kullanır, fakat uygulamaları açtığınızda kullanıcının gördüğü ekranların tasarımı birbirinden farklıdır.
Bunun avantajı müşteri olarak baştan bir geliştirme maliyetinden kurtulmuş olmanızdır. Çünkü zaten varolan bir kodu kullanıyorsunuzdur. Dezavantajı ise proje size özel olmadığı için size özel bir geliştirme istediğinizde (uygulamaya daha önce olmayan bir özellik eklemek istediğinizde) bunun için biraz daha zorlanabilirsiniz. Bu da uygulamanın esas sahibi olan yazılım ofisi için anlaşılabilir bir durumdur, size özel ekleyecekleri bir özellik, aynı kodu kullanan diğer markaları da etkileyeceği için istediğiniz özelliğin uygulamaya alınıp alınmaması yazılım firması ile aranızdaki anlaşmaya bağlı bir durumdur.

“O zaman hangisi iyi, hangisi kötü?”

Bunun net bir cevabı yok. eğer size özel olması ya da sürekli yeni bir özellik eklenmesi gerekmeyen özellikle e-ticaret uygulamalarında sıklıkla örneğini gördüğümüz türden bir mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız kiralama usulü sizin için daha uygun olabilir. Ancak saha uygulamaları gibi size özel olması gereken ya da çok sık güncelleme çıkmanız gereken bir uygulama yaptırmanız gerekiyorsa terzi usulü bir model size daha uygun olabilir.

 

Bir mobil uygulamanın fiyatını belirleyen unsurları kısaca bu şekilde sayabiliriz. Sözün özü bir mobil uygulama için doğru ya da yanlış diye bir şeyin olmadığı, önemli olan sizin kendinizi, uygulamanızı ve ihtiyaçlarınızı doğru analiz edebilmiş ve doğru çözüme gidebilmiş olmanız.

Umarız bu yolda sizlere güzel bir kaynak sunabilmişizdir. Hem ilk defa mobil uygulama yaptırmak isteyenlerin kafasındaki sorulara yanıt verebilmiş hem de daha önce bir mobil uygulama için farklı teklifler alsa da aldığı tekliflerin niye bu kadar farklılaşmış olabileceğini anlayamayan profesyoneller için açıklayıcı olabilmişizdir.

Aklınızdaki sorular için bizimle her zaman iletişime geçebileceğinizi unutmayın. “Ya şundan da bahsetseniz ne güzel olurdu.” dediğiniz konular varsa iletmekten çekinmeyin :)

Mutlu günler dileriz :)