Skip links
backend

Front-End & Back-End Araçlarının Mobil Uygulamalara Etkisi Nedir?

Web tasarımı denilince akla ilk gelenler arasında yer alan back-end front-end nedir sorularını bu araçların mobil uygulamalara etkisi nedir sorusu takip eder. Öncelikle front end nedir bilinmelidir. İnternet sitesinde görülen ara yüz olarak tanımlanabilecek front-end mobil uygulamaların tasarımsal yönünü kapsar. Arayüz kodlamasını yapan yazılımcılara front end developer ismi verilir. Front-end developer nedir sorusunun cevabının ardından front end araçlarının neler olduğu ve mobil uygulamalara etkisi merak konusu olur. Temel araçları HTML kod bilgisi, Adobe XD programı, Java Script, CSS kod bilgisi,  LESS, JQuery kod bilgisi, Adobe Photoshop programı ve Bootstrap olarak karşınıza çıkar. JavaScript aracının mobil uygulamalara etkisi işlevselliği artırmasıdır. Birçok konuda kullanıcılar için kolaylık sağlayan Java Script aracının ardından CSS aracı dikkat çeker. Mobil uygulamaları stil kurallarına uygun bir şekilde biçimlendirmeye yarar. Back-end nedir sorusu mobil uygulamaların arka planda işlevlendirilmesi veya kullanıcıların yazılım tarafında göremedikleri bölümler olarak cevaplandırılabilir. Database bağlantıları ve fonksiyonlar örnek olarak verilebilir. Back end araçları içerisinde Python yazılım dili, MySql veri tabanı, PostgreSQL veri tabanı, Oracle veri tabanı, Java, Ruby yazılım dili ve PHP uygulamaları karşınıza çıkar. Veri tabanı, uygulama tabanı ve server-sunucu; back-end aşamasının ögeleri olarak sıralanabilir. Bu araçların mobil uygulamalara etkisini daha iyi anlayabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mobil Uygulama Geliştirmede Front-End Aşaması

Mobil uygulama geliştirmede front end development aşaması, back end aşamasından önce gelir. Mobil uygulamada gözler önüne serilen renkler, görseller ve fontlar gibi tasarım özellikleri front end engineer yani front end geliştiricisi tarafından yapılır. Bu aşama sayesinde mobil uygulamada kullanıcıların gördüğü ve etkileşime geçebileceği her şey gerçekleştirilir. Mobil uygulamada kullanıcı deneyimini geliştiren front end tasarım farklı kodlama dilleri, platformlar ve kütüphaneler kullanılır. Bunlar;

  •   HTML
  •   JavaScript
  •   Backbone
  •   CSS
  •   Bootstrap
  •   AngularJS Foundation
  •   LESS
  •   jQuery
  •   EmberJS

Front end developer ne yapar sorusu mobil uygulama geliştirmek isteyenler tarafından merak konusu olur. Front end geliştirici mobil uygulamanın ön yüzünün geliştirilmesi ve tasarlanması işlemlerini yapar. Özel kodlamalar ve programları kullanarak açılır menüler, fontlar, sliderlar, geçişler gibi birçok tasarımsal işleri gerçekleştirir. Önyüz geliştiricisi olarak da isimlendirilirler. Mobil uygulamanın kullanıcıyla bağını kurmak ile görevlidir. HTML, JS ve CSS yazılım dillerini kullanarak gerekli işlemleri gerçekleştirir. HTML, mobil uygulamanın iskeletini inşaa eden metin işaretleme dilidir. CSS ise HTML üzerindeki yapıların formatlarının biçimlendirilmesini sağlar. Front end aşamasında önem arz eden JavaScript yani kısaca JS, mobil uygulamanın kullanıcıyla etkileşimini ifade eder. Verilerin alınmasından işlenmesine kadar birçok işlemde etkili bir rol oynayan JS, verilerin back end bölümüne iletilmesini de sağlar. Back end web geliştirici aşaması nedir ve back end geliştiricisi ne yapar sorularınızın cevabı için doğru adrestesiniz.

Mobil Uygulama Geliştirmede Back-End Developer Ne Yapar?

Mobil uygulamanın kullanıcılar ile etkileşime geçtiği kısım olarak bilinen front end tasarım aşamaları tamamlandıktan sonra karşınıza back end aşaması çıkar. Mobil uygulamanın yazılımsal ve sistemsel kısmıyla ilgilenen back end developer; sunucu, veri tabanı ve uygulama tabanının birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan işlemleri gerçekleştirir. Ruby, Java, PHP ve Python eşliğinde mobil uygulamayı hazırlamaya çalışır. Back end tools yani back end araçları arasında MySql veri tabanı, Oracle veri tabanı, Python yazılım dili, PHP yazılım dili, Ruby yazılım dili ve PostgreSQL veri tabanı gözler önüne serilir. Back end aşamasını sorunsuz bir şekilde halledebilmek için bu araçlara ihtiyaç duyulur. Bu araçlar yardımı ile ilgili verileri bularak bu verileri kaydeder veya değiştirip mobil uygulamanın sorunsuz bir şekilde çalışmasını kaçınılmaz kılar.

Sunucu, veri tabanı ve uygulamanın birlikte sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan back end geliştirici; belirli bir sırada çalışmasını tamamlar. Öncelikle veri tabanı ve uygulamanın bir arada çalışmasını sağlamak için Python, Ruby ve PHP yazılım dilleri ile uygulamayı geliştirir. Ardından SQL, Oracle, Server ve MySQL araçlarını kullanarak veriyi bulur ve kaydeder. Veriyi değiştirmesi gereken durumlarda değiştirir ve ardından servis eder. CakePHP, Symfony ve Zend gibi platformları başarılı bir şekilde kullanmaları beklenen back end geliştiricilerinin CVS, CVN, Git gibi sürüm kontrol programlarında da tecrübeli olmaları istenir.

Mobil Uygulamalar İçin Front-End Teknolojileri Ne İşe Yarar?

Mobil uygulama geliştirme çalışmalarında kullanılan front end teknolojileri Photoshop, Adobe XD, Sketch gibi programlar ve HTML, CSS ve JavaScript gibi yazılım dilleridir. Front end teknolojilerinin içerisinde olmazsa olmaz bir role sahip olan Adobe XD, vektörel tabanlı mobil uygulama tasarımları yapılabilen bir tasarım programı olarak karşınıza çıkar. Mobil uygulamanız gerçek kullanıcıya sunulmadan önce animasyonlu prototip sunmanıza imkan tanıyan Adobe XD, yaptığınız mobil uygulama tasarımlarının son halini görmenizi sağlar. Mobil uygulama üzerinde kullanıcı deneyimine yönelik düşüncelerinizi geliştiren bu program ile birlikte sıklıkla kullanılan bir diğer tasarım programı ise Adobe Photoshop olur. Vektörel grafikerlerle çalışma olanağı sağlayan Adobe Photoshop, her front end geliştiricisi tarafından bilinir.

Front end teknolojilerinin içerisinde öne çıkan kütüphanelerden biri olan Jquery, JavaScript yazılım dilinin kolay bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Tüm ortamlarda sorunsuz bir şekilde çalışan Jquery; küçük boyutlu olması ve kolay öğrenilebilmesi gibi avantajlarıyla dikkat çeker. Mobil uygulama geliştirmek isteyenlerin uğrak noktası olur. Birbirinden farklı programlar, yazılım dilleri ve kütüphanelerden yararlanılarak gerçekleştirilen front end ve back end aşamaları; mobil uygulamanın kusursuz bir şekilde çalışması için gerekli unsurlardır. Front end ve back end geliştiriciler tarafından tamamlanan bu aşamaların her ikisini birden tamamlayabilecek niteliğe sahip geliştiriciler ise full stack developer olarak bilinir. Mobil uygulamanın önce iskeletini sonra kalan inşasını tamamlayan front end ve back end geliştiriciler, her geçen gün gelişen teknoloji ile yeni araçlar kullanmaya devam etmektedir.