Skip links

Yükselen Trend: VR – AR Teknolojileri ve Mobil Uygulamalar

Geçirdiğimiz Covid-19 salgını, karantina dönemi ve sonrasında teknolojiyle aramızdaki ilişki yeniden tanımlandı. Mobil ve online olmak, belki aklımıza bile gelmeyen pek çok ihtiyacımızı tamamen teknolojiyle çözümlemek onu tanımlama şeklimizi de değiştirdi. Tamamlayıcı ve entegre teknolojilerin gelişim hızı kat be kat arttı. Gerçekliği yeniden tanımlayan XR (Extended Reality) teknolojileri olarak adlandırılan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) teknolojileri ise hayatımıza hızlı bir giriş yaptı.

Eğitim ve iş geliştirme alanlarından, alışverişe, tasarım ve dekorasyondan eğlence ve oyun sektörüne kadar pek çok kurum bu teknolojileri günlük rutinlerine dahil etti. Hali hazırda bütünsel bir teknolojik yaklaşımın en çok kabul gördüğü mobil teknoloji alanında da yatırımlar ve projeler hızla artıyor. Bu makalemizde AppLogist ekibi kendi sektörümüz olan mobil teknoloji alanında XR, AR ve VR teknolojilerinin entegrasyonu ve kullanıldığı alanları ilgi çekici uygulamalarla birlikte ele aldı.

İlk olarak bu özel teknolojilere ve kullanım alanlarına bir göz atalım:

  • XR (Extended Reality) / Genişletilmiş Gerçeklik Nedir?

Extended Reality (XR) yani ‘’Genişletilmiş Gerçeklik’’ kapsayıcı ve hayatımıza yeni giren bir terim. Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve Karma Gerçeklik (MR) gibi kapsayıcı (immersive) teknolojilerinin hepsini temsil eden ortak bir kavram olarak tanımlanabilir. XR evrenini sanal ve gerçek dünya deneyimlerinden oluşan bir spekturum (tayf) olarak düşünülebilir. Microsoft HoloLens, Magic Leap veya NReal gibi akıllı gözlükler & giyilebilir bilgisayarlar yardımı ile yaratılan Karma Gerçeklik (Mixed Reality) ise her iki teknoloji deneyimini tam ortasında yer almakta.

  • AR / VR teknolojilerinin 2023 yılına kadar 100 Milyar dolardan fazla bir Pazar hacmine ulaşması öngörülmekte. Peki bu teknolojileri daha çok nerelerde göreceğiz?

Toplantı ve konferans sistemleri:  Pek çok kurum çalışanları için sosyal izolasyon sürecinde aktif çalışmanın yollarını aradı. MeetinVR, Glue gibi VR servisler üzerinden fiziksel mekânlara ihtiyaç duymadan tamamen sanal ortamlarda bir araya gelebilme lüksü ile kurumsal çalışanlar, tamamen kendilerinin seçtiği 3 boyutlu bir mekanda, gerçek zamanlı etkileşimde bulunarak iletişim kurabilmekte. Sadece şirket veya bireysel toplantılar değil aynı zamanda iptal olan etkinliklerde Sanal Gerçeklileğe taşınmaya başlandı. Bunlara örnek olarak 2020 Mart ayının başında yapılması planlanan HTC Vive geliştirici konferansı, Engage platformu kullanılarak tamamen sanal gerçeklik cihazlar üzerinden gerçekleştirildi. Ülkemizde ise VR deneyimi ile e-spor’u bir araya getiren ve oyun severleri sanal ortamda bir araya getiren Teleporter’da bu alandaki yerli girişimlerden biri olarak örnek verilebilir.

Alışveriş Deneyimi için AR: Mobil cihazların geliişim göstermesi ve işlemci kapasitelerinin artması ile AR cihazlara entegre olmaya başladı. AR teknolojisi var olan cihazlardan direkt kullanılabilir olması açısından VR’dan farklı konumlanıyor. Özellikle alışveriş ve perakende sektöründe kullanıcı deneyimi ve satın alma kararını etkilemesi açısından ilerleyen yıllarda AR entegre alışveriş sisteminin sektörde oyun kurucu olacağı öngörülüyor. Düşünsenize, hiç gitmeden bir mağazada alışveriş deneyimi yaşayabiliyorsunuz, sizce de bu online satın alma deneyimine bambaşka bir boyut kazandırmaz mı?

Küçük bir ek: Shopify’in paylaştığı son rakamlara göre Artırılmış Gerçeklik (AR) ve 3D ürün görüntüleme özelliğine sahip ürün sayfalarında, dönüşüm oranları AR özelliği olmayan sayfalara göre %250 daha yüksek. Houzz gibi AR teknolojisini kullanan firmalarda AR deneyiminin müşterileri 11 kat daha fazla satın almaya yönelttiğine ve 3 kat daha fazla uygulama içerisinde zaman geçirmesine sebep olduğunu belirtiyorlar.

  • Eğitim Alanında VR-AR Kullanımı

Okul ve şirket eğitimleri de AR / VR teknolojileri ile dönüşüm yaşamakta. Şirket içi eğitimlerden, okullardaki uzaktan eğitim içeriklerine kadar çok sayıda alanda Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik giderek daha fazla yer alacak. Teknik eğitimlerde VR simülasyonları uzun bir süredir zaten hayatımızda. Özellikle Tıp eğitimine yönelik zorlu ameliyat senaryolarından, yörünge üstü uzay istasyonu tamiratına kadar çok farklı alanlarda, VR eğitimleri yapılmakta. Sanal Gerçeklik (VR) eğitimlerinin en büyük avantajı, sanal olarak yaratılan ortamın katılımcıyı eğitim senaryosunu birebir yaşadığı hissiyatını verebilmesi.

Artırılmış Gerçek (AR) Kullanılan Birbirinden İlgi Çekici Birkaç Uygulama:

  • MondlyAR

Mondly, dil öğrenmenize destek veren bir dijital asistan. Sizinle 7 farklı dilde sohbet edebilir, ses tanıma ve chatbot teknolojisini de kullanarak telaffuzunuz ve dil öğrenmedeki gelişiminizle ilgili geri bildirim verebilir.

  • Inkhunter

Bir dövme yaptırmak, oldukça zor bir karar. Bu artırılmış gerçeklik uygulaması ile dövme tasarımını yaptırmayı düşündüğünüz bölgede görmenizi sağlıyor. Önce tasarımı ardından da potansiyel uygulama alanını işaretleyin ve dövmenizin nasıl görüneceğine dikkatlice göz atın!

  • Star Chart

Yıldızları sever misiniz? Berrak bir gecede gök cisimlerini tanımlayabilmek ister miydiniz? Cevabınız evet ise bu artırılmış gerçeklik uygulaması size yıldızların isimlerini ve bilgilerini kolayca sağlayabilir. Yapmanız gereken telefonunuzu gece gökyüzünde gezdirmek, böylece uygulama bulunduğunuz yerden gökyüzü haritasını çıkarır ve harika bilgiler öğrenmenizi sağlar.

  • Housecraft

Ev dekorasyonu zorlu iş! Evinize mobilya alırken nasıl duracağını anlamak, diğer eşyalarla uyumunu hayal etmek de öyle. Housecraft sayesinde AR teknolojisi çeşitli mobilyaların 3D modellerini evinize yerleştirir. Mobilyaları odaya uygun şekilde boyutlandırmanıza hatta bu tasarımları kaydederek referans almanıza yardımcı olur.

  • ROAR

Yiyecek ve içeceklerin besin değeri ve içeriklerini görebilmek için tasarlanmış bir AR uygulamasıdır. 10000+ ürünün tanımlı olduğu dev veri tabanında ürün araması yapabilir, fiyat karşılaştırabilir ve uygulama içinden ürün satın alabilirsiniz.

  • GIPHY World

Eğlenceli AR iletişimi için tasarlanmış mobil uygulama ile GIF ve çıkartmaları doğrudan videolarınıza kaydedebilir, bunları hızlıca sosyal mecralarda paylaşabilirsiniz.